Muzeum MHD se loučí s legendární průvodčí historických tramvají

16. 06. 2023

V pondělí 12. června nás zastihla smutná zpráva. Do tramvajového nebe se nečekaně odebrala Alena Režná (+84), která byla nestorem průvodčích Dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s.

Do DPP nastoupila již v prosinci 1957 jako průvodčí starých dřevěných tramvají s otevřenými plošinami bez dveří a vydržela na nich jezdit až do května 1974, kdy byl jejich provoz ukončen v souvislosti s otevřením první trasy metra. To už paní Alena 11 let současně vykonávala službu průvodčí na moderních čtyřnápravových tramvajích řady T. Do řízení tramvaje se jí ale moc nechtělo. Se změnou odbavovacího systému a rušením průvodčích v pražské MHD už neměla na vybranou. U svých tramvají chtěla zůstat za každou cenu. Kurz řidičů čtyřnápravových tramvají úspěšně absolvovala 7. 5. 1974, kdy se stala řidičkou ve vozovně Motol, odkud odešla v roce 1994 do starobního důchodu. Ovšem ne tak docela. DPP se rozhodl využít jejích znalostí a dovedností nabytých v pravidelném provozu starých tramvají. Paní Alena se přestěhovala z Motola jen o kousek dál do vozovny Střešovice, kde sídlí Muzeum MHD. Odtud jsou vypravovány historické tramvaje na nostalgické linky a smluvní jízdy. Dalších 13 let předávala své bohaté zkušenosti mladým zájemcům o obnovenou profesi průvodčího (historické) tramvaje. Svou kompetentností si získala desítky nových konduktérů, kteří jí byli svěřeni do péče. Neučila je jenom provozním záležitostem nutným pro řádný výkon služby jako např. štípat jízdenky, vyskakovat za jízdy, vyhlašovat zastávky apod., ale byla jim i vzorem v chování k P. T. obecenstvu, tedy k cestujícím. Vždy laskavá, ale zároveň přesná a nekompromisní v dodržování provozních a bezpečnostních předpisů. Tak si ji budeme pamatovat. Ve službách DPP vydržela padesát let a i po úplném odchodu z výkonné dopravní služby na zasloužený odpočinek nám jednou za čas vypomáhala jako brzdař/průvodčí v průvodech historických vozidel při výročích pražské MHD.

Paní Alenu bude všem milovníkům dopravy navždy připomínat její služební beranice z roku 1957. Již brzy se stane součástí nové expozice stejnokrojů v Muzeu MHD, která se připravuje v souvislosti se stavbou nové muzejní haly pro historické autobusy a další silniční vozidla. Měla by se veřejnosti představit v roce 2025 při oslavách výročí 150 let MHD v Praze. Služební beranice Aleny Režné je jediná dámská zimní pokrývka hlavy z kolekce uniforem, které ženy v DPP nosily od roku 1939 do roku 1965, kterou se nám podařilo zachránit pro příští generace.

Radan Kukal